dinsdag 30 augustus 2011

Kipstrudel met taugé en tomaten-gembersaus

Zoals ik in mijn blog van 29 augustus jl. al vertelde, maak ik een driegangen menu gebaseerd op mijn favoriete afhaalmaaltijd bij de chinees. Na de Chinese tomatensoep volgt mijn versie van een loempia. Het recept vergt wel wat voorbereiding en het is dan ook raadzaam om bijtijds te beginnen met stap 1 tot en met 6.

Het resultaat is net even anders dan een loempia, omdat hier filodeeg wordt gebruikt. Maar ik vind dat krokante korstje wel erg lekker. De strudel wordt gevuld een mengsel van onder meer kip, paprika en taugé en maakt erg oosters. De saus is er lekker pittig bij en maakt het gerecht echt af. Een aanrader!

Kijk op mijn website www.testkok.nl voor:

Recept voor 2 personen:
5 plakken filodeeg
2 bosuitjes
1 kleine rode paprika
125 gram taugé
200 gram kipfilet
zout
1 theelepel ketoembar
1 eetlepel sesamolie
3 eetlepels arachide olie
1 teentje knoflook
4 eetlepels chinese sojasaus
1 dl shaosing rijstwijn (of sherry)
¼ kruidenbouillontablet
½ blikje tomatenpuree
½ theelepel sambal oelek
2½ eetlepel gembersiroop
1 theelepel aardappelmeel

Bereiden:
 1. Laat het filodeeg volgens gebruiksaanwijzing in ca. 2 uur laten ontdooien.
 2. Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden.
 3. Paprika schoonmaken, wassen en in dunne reepjes snijden.
 4. Taugé in zeef doen, overgieten met kokend water, onder koud stromend water afspoelen en laten uitlekken.
 5. Kip in piepkleine blokjes snijden. Bestrooien met zout en ketoembar. In wok 3 eetlepels arachide olie verhitten. Kip al omscheppend in ca. 3 minuten lichtbruin bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Bosui, paprika en 3 eetlepels sojasaus toevoegen en al omscheppend ca. 3 minuten meebakken. Pan van het vuur afnemen en sesamolie door het mengsel scheppen. Kipmengsel laten afkoelen. Taugé erdoor scheppen. Vulling in vergiet goed laten uitlekken.
 6. In steelpan sherry met 1/8 liter water aan de kook brengen. Bouillontablet erboven verkruimelen. Tomatenpuree, sambal, gembersiroop en rest van sojasaus erdoor roeren. In kopje aardappelmeel met 1 eetlepel water losroeren. Al roerend aan bouillonmengsel toevoegen. Blijven roeren tot licht gebonden saus ontstaat.
 7. Oven voorverwarmen op 225°C.
 8. Bakplaat bekleden met bakpapier.
 9. 2 plakken deeg op aanrecht uitspreiden. Plakken dun bestrijken met arachide olie. Op elke plak nieuwe deegplak leggen. Nogmaals dun bestrijken met olie. Laatste plak filodeeg in de lengte doormidden snijden en helften midden op de grote deegplakken leggen.
 10. Kipmengsel over het midden van de deegplakken verdelen, daarbij ongeveer 4 cm. van de randen vrijhouden. Korte zijden van de deegplak over de vulling vouwen en vervolgens het deeg om de vulling rollen. Naden goed vastplakken met water. Strudels met naad naar beneden op bakplaat leggen en bestrijken met rest van olie. In midden van oven in ca. 15 tot 20 minuten goudbruin bakken.
 11. Intussen saus al roerend opnieuw zachtjes verwarmen.
 12. Serveer de strudel met de saus als een volledige maaltijd.

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Volgers