donderdag 22 december 2011

Boerenkoolstamppot met pastinaak en knolselderij

recept; recepten; boerenkool; stamppot; pastinaak; knolselderij; hoofdgerecht; hoofdgerechten;
Vanwege een allergie eet mijn echtgenoot geen aardappels, maar juist in deze winterse periode mis ik de heerlijke stamppotten. Daarom ben ik altijd op zoek naar alternatieven zonder aardappel. Nu heeft mijn vader in zijn moestuin pastinaken, knolselderij en boerenkool. Dus probeer ik daarvan een heerlijk verse stamppot te maken.

Het is even wennen. Pastinaak en knolselderij hebben bij het stampen veel minder vocht nodig dan aardappels en de puree wordt daardoor ook wat groffer. Maar wel lekker. Ik had in eerste instantie evenveel pastinaak als knolselderij erin gedaan. Maar dat werd toch iets te zoet. Volgende keer probeer ik meer pastinaak er in te doen. Bijvoorbeeld 750 gram pastinaak en 250 gram knolselderij.

De smaak van deze stamppot is sowieso wat zoeter en daarom passen de uitgebakken spekjes die ik normaal door een stamppot doe er niet goed bij. Je hebt wat pittigers nodig, zoals uitgebakken chorizoblokjes.

Heeft dus nog wat werk nodig, maar ik geeft de moed niet op!

13 november 2016: inmiddels heb ik een ander lekker alternatief gevonden voor de boerenkoolstamppot zonder aardappel. Een boerenkoolstamppot met zoete aardappel. Ook erg lekker!

Kijk op mijn website www.testkok.nl voor:

Het recept zoals ik het nu heb gemaakt, voor 4 personen:
500 gram fijngesneden boerenkool
500 gram pastinaak, schoongemaakt en in blokjes
500 gram knolselderij, schoongemaakt en in blokjes
150 gram gerookte spekblokjes
1 rookworst

Bereiden:

  1. Doe de pastinaak en knolselderij in een grote pan en voeg water toe, zodat de groenten net onder water staan. Leg de boerenkool en rookworst op de groenten breng aan de kook. Laat ongeveer 20 minuten zachtjes doorkoken, totdat alle groenten zacht en gaar zijn.
  2. Bak ondertussen de spekblokjes uit in een koekenpan.
  3. Haal de rookworst uit de pan en leg apart. Giet de groenten af en vang het kookvocht op. Stamp de groenten tot een stamppot, voeg zo nodig kookvocht toe. Roer de spekblokjes door de stamppot en serveer met de rookworst.

1 opmerking:

Hans de Vos zei

hi heb je de variant met chorizo al geprobeerd. ben nieuwsgierig. als je mn mail leest wil je dan reageren op hdevos04@gmail.com svp? grt

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Volgers