zondag 2 december 2012

Fijne appelkoek

gebak, nagerecht, ovenschotel, recept, taart, vegetarisch,

Mijn vriendin met wie ik al sinds de middelbare school bevriend ben, kwam gezellig een middagje bijkletsen. Het is bij ons bijna traditie dat er tijdens het bijkletsen iets lekkers op tafel komt, vaak appeltaart.
Dit keer probeer ik een nieuw recept op haar uit: een fijne appelkoek.

De bodem van deze taart is een soort cakebeslag, maar dan compacter. Tussen cake en zachte koek in.
Daarop komen plakjes appel en abrikozenjam. De lekkere zoete koek, vormt een goed contrast met de wat zurige appels. Een erg lekkere taart. Heerlijk gekletst, heerlijk gesnoept.

En hoewel ik meestal een taart het liefst direct uit de oven opeet, smaakt deze taart een dag later juist nog beter.

Kijk op mijn website www.testkok.nl voor:

Recept voor ca. 8 stukken:
200 gram boter of margarine
200 gram fijne suiker
300 gram zelfrijzend bakmeel
2 zakjes vanillesuiker
4 eieren
sap van een halve citroen
3 kleine appelen (bijvoorbeeld Jonagold)
abrikozenjam

Bereiden:
  1. Verwarm de oven voor op 170°C.
  2. Klop in de keukenmachine de boter tot een romige substantie. Voeg de suiker en de vanillesuiker toe. Roer er één voor één de eieren door (voeg pas een volgend ei toe als het vorige geheel is opgenomen). Voeg het citroensap toe. Zeef er het zelfrijzend bakmeel boven en spatel het er luchtig, maar goed doorheen.
  3. Vet een ronde bakvorm van 24 cm in met boter of margarine. Schep het beslag in de vorm. Bekleed de vorm met het deeg.
  4. Schil de appelen, snij ze in kwarten, verwijder de klokhuizen en snijd de kwarten in dunne schijfjes. Leg de appelschijfjes (overlappend) op het deeg en druk ze licht aan.
  5. Bak de koek ± 1 uur in de voorverwarmde oven.
  6. Neem de koek uit de oven, laat hem kort afkoelen en verwijder dan de vorm. Verwarm de abrikozenjam tot deze net vloeibaar wordt. Bestrijk de koek met de warme jam en laat hem dan helemaal afkoelen.

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Volgers