dinsdag 12 november 2013

Gekookte witlof

recept; recepten; bijgerecht; bijgerechten; witlof; vegetarisch;
Hoewel witlof vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar is, is het voor mij echt een najaarsgroente. Ik mag het graag klaarmaken als tarte tatin van witlof of gekarameliseerde witlof als bijgerecht bij bijvoorbeeld wild.

Dit recept van gekookte witlof doet het ook erg goed bij wild of gewoon bij een lekker stukje vlees. De witlof wordt eerst gekookt, daarna nog even gesmoord in wat boter en op smaak gebracht met peper en zout. De witlof is lekker bitter, de boter maakt het romig en de kruiden maken het gerechtje echt af.
De witlof koelt na het bereiden wel erg snel af, dus serveer in een voorverwarmde schaal.

Kijk op mijn website www.testkok.nl voor:

Recept voor 2 personen:
400-500 gram witlof
1 theelepel zout
1 theelepel citroensap
25 gram boter
peper
nootmuskaat

Bereiden:
  1. Snijd de struikjes witlof in de lengte doormidden. Verwijder de harde kern en snijd de witlof in stukken van ca. 2 cm.
  2. Breng in een grote pan een laag water (ca. 10 cm) met het zout en citroensap aan de kook. Doe de witlof erin en breng het water opnieuw aan de kook. Draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en kook de witlof in 10 minuten gaar.
  3. Giet de witlof af en laat de groente uitlekken in een vergiet. Doe de witlof terug in de pan, voeg de boter toe en laat de groente (met het deksel op de pan) op een laag vuur een paar minuten doorwarmen.
  4. Breng de witlof op smaak met peper en nootmuskaat en serveer de groente in een voorverwarmde schaal.

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Volgers