zaterdag 28 januari 2017

Vijgen-sinaasappeljam

recept; recepten; jam; vijg; vijgen; sinaasappel; kaas; notenbrood; tapas;
Tijdens een vakantie in Portugal aten we in een tapas-restaurant plakjes manchego kaas geserveerd met wat jam. De combinatie van de zoute kaas en de zoete jam vonden we heerlijk. Daarom ging ik thuis op zoek naar een recept voor een jam die lekker is bij kaas.

Dit recept voor vijgen-sinaasappeljam is heel eenvoudig om te bereiden. Pureer gedroogde vijgen met vers sinaasappelsap en suiker. Je krijgt dan een heerlijke, dikke jam. Deze jam smaakt erg goed bij een stukje pittige kaas, maar is bijvoorbeeld ook erg lekker op een stukje notenbrood.

In het recept wordt overigens gele basterdsuiker gebruikt. Omdat ik dat niet in huis heb, heb ik een mix gemaakt van witte en bruine basterdsuiker. Smaakte ook prima!
Tip: Lees meer over basterdsuiker in het artikel "Wat is basterdsuiker?"

Voor het pureren van de vijgen-sinaasappeljam heb je een staafmixer of hakmolen nodig. Zelf gebruik ik deze staafmixer, die ook een hakmolen en slagroomklopper heeft.

Ik bewaar de vijgen-sinaasappeljam in kleine weckpotjes van 250 ml.

Tip: weckpotten kun je steriliseren in de oven. Lees meer hierover in het artikel: "Weckpotten steriliseren in de oven"

Kijk op mijn website www.testkok.nl voor:
Recept voor ca. 0,5 liter:
250 gram gedroogde vijgen
250 ml (vers) sinaasappelsap
65 gram gele basterdsuiker

Bereiden:

  1. Verwijder de steeltjes van de gedroogde vijgen en snijd de vijgen in stukjes.
  2. Breng de vijgen met het sinaasappelsap in een pan aan de kook en laat ze op zacht vuur va. 20 minuten koken. 
  3. Pureer het vijgenmengsel kort met een staafmixer zodat de schilletjes gepureerd en de pitjes nog zichtbaar zijn. Voeg de basterdsuiker toe, breng het mengsel langzaam al roerend aan de kook en laat het ca. 4 minuten al roerend borrelend koken. 
  4. Schep de jam in een schone pot, sluit af met een deksel en laat afkoelen. 

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Volgers